Steam bunit eli höyrysämpylät ovat ehkä täytettyjen leipien ykkönen tässä taloudessa. Niitä on helppo tehdä iso satsi pakkaseen ja sulatella sieltä tarpeen mukaan. Täytteiksi käy monenlaiset lihat ja veget, omaksi suosikiksi on noussut pehmeät possun posket.
Steam bunit tehdään meillä David Changin Momofuku -ravintolan ohjeella:
50 kpl (Momofuku-kirjassa huomioidaan, että tämä on melko suuri määrä äkkiseltään, mutta taikina jää melko pieneksi ja hankalasti koneella vaivattavaksi puolitettuna. Ja kuten sanottu, nämä kestävät mainiosti pakastamisen.)
600 g vehnäjauhoa
350 ml vettä
1 rkl + 1 tl kuivahiivaa (suurin piirtein yksi pussillinen)
6 rkl sokeria
3 rkl rasvatonta maitojauhetta
1 rkl karkeaa merisuolaa (käytin n. 0.5 rkl hienoa merisuolaa)
0.5 tl ruokasooda
0.5 tl leivinjauhetta
2.5 rkl huoneenlämpöistä porsaan rasvaa esim. pekonista tai kasvirasvaa (käytin voita)
1. Sekoitetaan ainekset ja vaivataan koneella todella pienellä vauhdilla (omassa Kenwoodissa 1-2 välimaasto riitti) 8-10 minuuttia kunnes taikina on muodostanut yhtenäisen, taikinakoukkuun tarraavan möntin. Annetaan kohota liinan alla 1 tunti ja 15 minuuttia.
2. Lyödään taikinasta ilmat pihalle ja kipataan puhtaalle tasolle. Jaetaan taikina kahtia ja kumpikin puolikas jaetaan vielä viiteen yhtä suureen palaan. Pyöritellään palat tangoiksi ja jaetaan viiteen suurinpiirtein yhtä suureen osaan. Pyöritellään palloiksi ja jätetään kelmun alle lepäämään ja nousemaan puoleksi tunniksi. Leikellään sillä aikaa 50 kpl n. 10 x 10 cm paloja leivinpaperista.
3. Valmiit pallot muotoillaan ensin sormilla littanoiksi ja sen jälkeen kaulitaan kaulimella n. 10 cm levyisiksi, hieman ovaalin muotoisiksi. Voidellaan syömäpuikon (tai minkä tahansa ohuen puikon) pää öljyllä, asetetaan se keskellä kaulitun taikinan päälle ja käännetään taikina puoliksi. Vedä lopuksi syömäpuikko pois ja siirretään leivinpaperipalan päälle. Jätetään valmiiksi kaulitut ja taitetut sämpylät nousemaan 30-45 minuutiksi.
4. Valmistellaan höyrystin. Meillä on käytössä kaksikerroksinen bambuhöyrystin, mutta esimerkiksi vihanneksille tarkoitettu höyrykori käy oikein hyvin. Asetellaan sämpylät väljästi höyrystimeen ja höyrytetään kutakin satsia 10 minuuttia.
5. Nautitaan ja pakastetaan loput. Lämmitetään pakkasesta otetut bunit höyrystimessa parin minuutin ajan, näin ne saavat ihanan pehmeytensä takaisin.
Possun posket:
Suolataan posket mahdollisuuksien mukaan vaikka jo edellisenä iltana.
Valmistetaan posket joko painekettimessä high pressure 35 minuuttia tai uunissa hauduttamalla 2-4 tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
Yksinkertainen haudutusliemi:
2 dl vettä
2 rkl Hoisin-kastiketta
2 rkl osterikastiketta
Tämä määrä oli hyvä neljälle poskelle painekeittimessä, määrää pitää tietenkin muuttaa sen mukaan, paljonko poskia on.
Haudusliemeä keitellään lopuksi kasaan ja lisätään sekaan vielä Hoisin-kastiketta ja tarvittaessa hieman sokeria oman maun mukaan. Valmiit posket kastetaan kasaan keitetyssä liemessä ennen buniin laittoa.
Pikkelöity tulinen porkkana
Kaksi porkkanaa esimerkiksi kuorimaveitsellä lastutettuna
1 dl riisiviinietikka
1 dl vettä
0.5 dl sokeria
1.5 tl suolaa
chilirouhetta oman maun mukaan
Kiehautetaan pikkelöintiliemi ja lisätään joukkoon porkkanat. Kiehautetaan uudestaan ja siirretään lasipurkkiin. Jäähdytetään ja säilytetään jääkaapissa,
Lisäksi esim.:
Kewpie-majoneesia
kevätsipulia
korianteria, joka sopii kuin nenä päähän, mutta unohtui meillä tällä kertaa kauppaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti