5. huhtikuuta 2020

Oodi kukkakaalille

Kukkakaali on ehkä lempikasvikseni sekä maun että monipuolisuuden vuoksi. Vähän samantyyppinen annos on täällä ihan alussa esiintynytkin, mutta halusin tehdä veilä enemmän kukkakaalia juhlivan annoksen, jossa myös hävikki minimoitaisiin. Moni heittää pois lehdet sekä paksun varren, mutta käytin molemmat tähän annokseen ja lopulta poisheitettävää oli vain kourallisen verran, kun poistin lehdistä ja kannasta huonoimmat kohdat.

Kahdelle aikuiselle ja yhdelle närppivälle taaperolle:

1 iso kukkakaali
muutama dl maitoa pyreen keittämiseen
voita n 30 g
omenaviinietikkaa
suolaa
sokeria
(mustaa valkosipulia)
pieni omena
sitruunamehua omenalle

Kukkakaalin valmistelu: Leikkataan lehdet erilleen. Leikkataan lehdistä varret ja pilkotaan ne pienemmiksi, suikaloidaan lehdet. Asetetaan sivuun. Leikataan kukkakaalin varsi ja siistitään (ylijäämäpalat pyreeseen). Oaloitellaan pitkittäin neljään osaan. Leikataan kukkakaalin kukinta hieman vajaa puolestavälistä, jolloin keskikohdasta pitäisi pystyä leikata ainakin kaksi n. 1-1.5 cm paksuista isoa viipaletta. Valikoidaan  10-15 pientä, kaunista kukintoa ja asetetaan sivuun. Valikoidaan isoimmista kukinnoista sellaiset, joista pystyy leikata veitsellä tai mandoliinilla ohuita (n. 1-1.5 mm) siivuja pikkelöitäväksi. Kaikki muu jäljelle jäävä pilkotaan pienemmäksi ja käytetään pyreeseen.

Voissa paistettu kukkakaali: Kuumennetaan pannulla öljyä ja laitetaan pannulle paksut viipaleet, varsipalat sekä pienet, kauniit kukinnot. Annetaan ottaa hieman väriä ja lasketaan sitten lämpöä ja lisätään pannulle reilusti voita. Annetaan hautua voissa välillä käännellen, kunnes kypsiä (ei muhjuisia). Maustetaan suolalla.

Kukkakaalipyre (kasan alimmaisena): Keitellään kukkakaalin paloiteltuja osia maidossa, kunnes ovat pehmentyneet. Soseutetaan blenderissä tai sauvasekoittimella, lisätään nokare voita sekä suolaa. Palautetaan kattilaan ja pidetään lämpimänä.

Pikkelöidyt kukkakaalit: Ohuet siivut pikkelöidään 30-60 minuutin ajan. Pikkelöintilientä voi säätää sen mukaan, kuinka hapanta kaipaa. Itse käytin tällä kerralla 2 rkl omenaviinietikkaa, 1 rkl sokeria, ripaus suolaa ja 1 rkl vettä. 

Lehtihöyste: Paistetaan lehtien varsia toisella pannulla pehmeämmiksi voissa. Lisätään sekaan n. 8 paloiteltua mustaa valkosipulinkynttä (myös tavallinen valkosipuli sopii). Lisätään loppuvaiheessa lehtien vihreät osat. Lehtiä saa hetken aikaa paistella, mutta ei niin kauaa, että vihreä väri katoaa. Lehdet jäävät melko sitkeiksi, joten se kannattaa huomioida niiden suikaloinnissa, ettei jää turhan isoiksi. Maustetaan höyste suolalla.

Lisäksi vielä tuoretta omenaa suikaloituna tuo mukavan lisän. Ilmankin pärjää. Suikaloitu omena kannattaa kastella sitruunamehulla, jotta suikaleet eivät tummu.

Kasataan lautaselle oodi kukkakaalille: Pyre alimmaiseksi ja kaikki muu ihanaksi keoksi päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti