2. maaliskuuta 2020

Inspiraatiot: The Food Lab

Inspiraatio-postauksessa esittelen lyhyesti inspiraation lähteitä (pääsääntöisesti kirjoja) joista olen oppinut uutta tai saanut ideoita annoksiin. Näistä ensimmäinen on hiljattain lukemani J. Kenji Lopez-Altin The Food Lab.

The Food Lab on tieteellisen testauksen pohjalta kasattu kokoelma reseptejä, joissa hyödynnetään

J. Kenji Lopez Alt on kokki ja ruokakirjailija, joka aloitti työuransa kemian parissa laboratosiossa ja päätyi loppujen lopuksi ammattikeittiöiden kautta unelmatyöhönsä testaamaan ruoanlaittotekniikoita ja niiden vaikutuksia lopputulokseen. Hän pitää blogia SeriousEats.comissa, jossa myös osa kirjan artikkeleista on julkaistu. The Food Lab on syntynyt vuosien saatossa täydellisyyden metsästämisestä - miten broilerista saa täydellisen mehukasta, miten frittitaikinasta saa täydellisen rapeaa ja miten koostaa täydellinen salaatti kastikkeineen? Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin etsitään vastauksia yrityksen ja erehdyksen kautta, kunnes lopputulos on haluttu.

Kirja on suunnattu kotikokeille, joita kiinnostaa kysyä ruonalaiton lomassa myös kysymystä 'miksi?'. Miksi on väliä, milloin kananmuniin lisätään suola? Miksi on väliä, millä tavalla suolaan broilerin ennen paistamista? Miksi pihviä kannattaa käännellä pannulla 30 sekunnin välein yhden käännön sijaan? Koska ruokien valmistaminen ei vaadi ammattikeittiön laitteistoja ja valtaosa raaka-aineistakin on löydettävissä, on reseptejä helppo lähteä itse testailemaan. Omassa keittiössä on syntynyt jo täällä aiemmin esiintynyt Mac n cheese ja varastin myös vinaigrette-reseptin, joka on helppo tehdä suoraan kastikepulloon ja säilöä jääkaapissa odottamassa sopivaa salaattia. Seuraavaksi kokeiluun menee todennäköisesti sekä frittikana että -kala ohjeet sekä kolmesti valmistetut ranskalaiset, joista olen lukenut myös paljon muista lähteistä.

Kaiken kaikkiaan tämä yli 900-sivuinen järkäle on hyvä perusteos ruoanlaitosta kiinnostuneille, josta löytyy varmasti myös uutta tietoa kokeneemmallekin kotikokille. Reseptit on valittu tukemaan testattuja teorioita ja ovat kohtalaisen helppoja toteuttaa. The Food Lab onkin oman hankintalistani kärkipaikoilla, ensimmäisen lukemiskierroksen suoritin kirjaston kappaleella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti