Mikä on moderni kotikeittiö?
Moderni
kotikeittiö syntyi halusta kokeilla ja oppia. Halusta kokeilla
ruoanvalmistuksessa erilaisia tekniikoita, laitteita ja raaka-aineita.
Halusta oppia kokeiluista, niistä onnistuneista ja vielä enemmän niistä
epäonnistuneista. Tämä blogi seuraa yhden kotikokin kokeiluja omassa
keittiössään, joissa tavoitteena on saattaa lautaselle sellaista ruokaa,
joka tekee arjesta juhlaa ja joka ei ehkä mahdu perinteisen kotiruoan
määritelmään.
Blogin ei ole tarkoitus olla
kokkauspäiväkirja, eikä täällä esitellä kiireisten arki-iltojen
Mama-nuudeliwokkeja, einespullia, pakasteperunamuuseja tai kolmatta
päivää syötävää makaronilaatikkoa. Ei sillä, että niissä olisi jotain
vikaa. Eikä sillä, etteikö niitä tässäkin taloudessa syötäisi. Haluan
kuitenkin rajata blogin esittelemään ruokia, jotka ovat vähintään yhtä
hyviä kuin mitä odottaisin saavani rahalla ravintolassa, joskus jopa
parempia.
Modernissa kotikeittiössä kokeillaan
innokkaasti uusia tekniikoita ja välineitä, jotka tuovat ruoanlaittoon
uusia ulottuvuuksia. Kaapista löytyy kaikenlaista sous videstä
painekeittimeen ja savustuspyssystä jäätelökoneeseen. Laatikoissa lymyää
agar agaria, soijalesitiiniä, ilokaasupatruunoita ja
natriumalginaattia. Laitteet ja tekniikat eivät kuitenkaan ole
itseisarvo, vaan ne kulkevat mukana tukemassa yksittäisten
raaka-aineiden matkaa annokseksi.
Niin, ne
raaka-aineet. Yritän aina löytää keinoja saada raaka-aineista niiden
parhaat puolet esiin. Annoksen laatu korreloi suoraan siihen käytettyjen
raaka-aineiden kanssa.
Entäpä blogin kirjoittaja?
Olen
modernia kotikeittiötä emännöivä, ruokanäperrystä rakastava oman
elämäni MasterChef. En ole kokki koulutukseltani enkä työskentele
ruoka-alalla (ainakaan toistaiseksi). Pääsääntöiset asiakkaani kuuluvat
samaan ruokakuntaan kanssani. Elämäni miehet, eli puolisoni ja poikani,
ovat sekä suurimmat fanini että kriitikkoni. He saavat (joutuvat)
säännöllisesti työntää haarukkansa lautaselle asettelemiini kokeiluihin
ja kertoa mielipiteensä. Minun onnekseni vain toinen heistä osaa
toistaiseksi puhua.
Innostun usein jopa liian
monenlaisesta ruoanlaitosta ja minulla on lukematon määrä
rakkaussuhteita ruokien saralla. Rakastan aasialaisia makuja:
erityisesti japanilaisia ja korealaisia, mutta kaikki Aasian vivahteet
sykähdyttävät. Rakastan nuudeleita. Nuudeleiden lisäksi rakastan pastaa.
Rakastan italialaisen ruoan yksinkertaisuutta. Rakastan mausteisia
intialaisia curryja. Rakastan meksikolaista ruokaa. Rakastan
jälkiruokia. Rakastan amerikkalaista BBQ:ta. Rakastan taidokkaasti
valmistettua pizzaa. Rakastan burgereita. Näiden lisäksi minulla on
liuta orastavia salasuhteita mm. Lähi-idän keittiöön,
hapanjuurileivontaan sekä molekyyligastronomiaan. Ongelmani on lähinnä
se, etten hallitse vielä mitään kunnolla. Tietoa riittää tällä enemmän
kuin aikaa harjoitella käytännössä. Meillä ei valitettavasti aterioida
niin usein kuin haluaisin laittaa ruokaa.
Inspiroidun
itse herkästi muiden kokkailuista: resepteistä, annoskuvista, videoista.
Toivon, että joku voisi löytää pieniä inspiraation lähteitä myös omista
kokkailuistani tämän blogin kautta. Ruoanlaitto on loputon
oppimisprosessi, jossa ei koskaan tule valmiiksi. Siksipä rohkaistun
tämänkin blogin aloittamaan. Rohkaistutaan yhdessä kokeilemaan uutta, onnistumaan ja mokaamaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti