27. tammikuuta 2020

Taas uusi kokkausblogi?

Mikä on moderni kotikeittiö?

Moderni kotikeittiö syntyi halusta kokeilla ja oppia. Halusta kokeilla ruoanvalmistuksessa erilaisia tekniikoita, laitteita ja raaka-aineita. Halusta oppia kokeiluista, niistä onnistuneista ja vielä enemmän niistä epäonnistuneista. Tämä blogi seuraa yhden kotikokin kokeiluja omassa keittiössään, joissa tavoitteena on saattaa lautaselle sellaista ruokaa, joka tekee arjesta juhlaa ja joka ei ehkä mahdu perinteisen kotiruoan määritelmään.

Blogin ei ole tarkoitus olla kokkauspäiväkirja, eikä täällä esitellä kiireisten arki-iltojen Mama-nuudeliwokkeja, einespullia, pakasteperunamuuseja tai kolmatta päivää syötävää makaronilaatikkoa. Ei sillä, että niissä olisi jotain vikaa. Eikä sillä, etteikö niitä tässäkin taloudessa syötäisi. Haluan kuitenkin rajata blogin esittelemään ruokia, jotka ovat vähintään yhtä hyviä kuin mitä odottaisin saavani rahalla ravintolassa, joskus jopa parempia.

Modernissa kotikeittiössä kokeillaan innokkaasti uusia tekniikoita ja välineitä, jotka tuovat ruoanlaittoon uusia ulottuvuuksia. Kaapista löytyy kaikenlaista sous videstä painekeittimeen ja savustuspyssystä jäätelökoneeseen. Laatikoissa lymyää agar agaria, soijalesitiiniä, ilokaasupatruunoita ja natriumalginaattia. Laitteet ja tekniikat eivät kuitenkaan ole itseisarvo, vaan ne kulkevat mukana tukemassa yksittäisten raaka-aineiden matkaa annokseksi.

Niin, ne raaka-aineet. Yritän aina löytää keinoja saada raaka-aineista niiden parhaat puolet esiin. Annoksen laatu korreloi suoraan siihen käytettyjen raaka-aineiden kanssa.


Entäpä blogin kirjoittaja?

Olen modernia kotikeittiötä emännöivä, ruokanäperrystä rakastava oman elämäni MasterChef. En ole kokki koulutukseltani enkä työskentele ruoka-alalla (ainakaan toistaiseksi). Pääsääntöiset asiakkaani kuuluvat samaan ruokakuntaan kanssani. Elämäni miehet, eli puolisoni ja poikani, ovat sekä suurimmat fanini että kriitikkoni. He saavat (joutuvat) säännöllisesti työntää haarukkansa lautaselle asettelemiini kokeiluihin ja kertoa mielipiteensä. Minun onnekseni vain toinen heistä osaa toistaiseksi puhua.

Innostun usein jopa liian monenlaisesta ruoanlaitosta ja minulla on lukematon määrä rakkaussuhteita ruokien saralla. Rakastan aasialaisia makuja: erityisesti japanilaisia ja korealaisia, mutta kaikki Aasian vivahteet sykähdyttävät. Rakastan nuudeleita. Nuudeleiden lisäksi rakastan pastaa. Rakastan italialaisen ruoan yksinkertaisuutta. Rakastan mausteisia intialaisia curryja. Rakastan meksikolaista ruokaa. Rakastan jälkiruokia. Rakastan amerikkalaista BBQ:ta. Rakastan taidokkaasti valmistettua pizzaa. Rakastan burgereita. Näiden lisäksi minulla on liuta orastavia salasuhteita mm. Lähi-idän keittiöön, hapanjuurileivontaan sekä molekyyligastronomiaan. Ongelmani on lähinnä se, etten hallitse vielä mitään kunnolla. Tietoa riittää tällä enemmän kuin aikaa harjoitella käytännössä. Meillä ei valitettavasti aterioida niin usein kuin haluaisin laittaa ruokaa.

Inspiroidun itse herkästi muiden kokkailuista: resepteistä, annoskuvista, videoista. Toivon, että joku voisi löytää pieniä inspiraation lähteitä myös omista kokkailuistani tämän blogin kautta.  Ruoanlaitto on loputon oppimisprosessi, jossa ei koskaan tule valmiiksi. Siksipä rohkaistun tämänkin blogin aloittamaan. Rohkaistutaan yhdessä kokeilemaan uutta, onnistumaan ja mokaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti